Helilooja Rasmus Puur räägib, kuidas kainena cool olla

Küsime kainetelt meestelt, kuidas elu kainena on ja kuidas lahendatakse neid küsimusi, mille puhul paljusid aitab alkohol.

1. Kuidas sa otsustasid, et sa ei hakkagi jooma?

Ma ei ole seda kunagi otsusena tajunud, see lihtsalt on nii läinud, kuna ma pole kunagi selle järele vajadust tundnud. Kuivõrd alkohol pole mulle kunagi maitsenud ja suudan end lõdvestada, lõõgastuda ja hea tuju tekitada ka ilma selleta, ei ole ma sellel ka mõtet näinud. Lisaks takistaks see mul 100% alati kohal olla ning üritust või koosviibimist täiel rinnal nautida.

2. Kuidas sa kooli ajal/teismelisena survega toime tulid? Mida sa teistele ütlesid?

Pean möönma, et seda, miks ma ei joo, küsiti pea iga kord ja see oli võrdlemisi tüütu. Ja eks need vastused olid alati samad, et mulle ei maitse/meeldi, mul ei ole seda vaja, miks ma peaksin jne. Aga ega need olid ainult hetked, ülejäänud üritust see ei seganud kuidagipidi. Ja vahel see pakkus mulle naljagi, kuna mõnel puhul sattus olema pidudel ka vanemaid tuttavaid, kes võtsid endale õhtu missiooniks mind täis joota... Kuid alati tulutult.

3. Kes sind toetas ja mis olid kõige kasulikumad sõnad, mida sulle alkoholi kohta öeldi?

Kuna mu seisukoht oli kujunenud ajaga ja sestap läbimõeldud ja kindel, ei olnud mulle erilist toetust tarvis. Pigem sain ma sellele kinnitust sellistel hetkedel, kui mõned kaaspidutsejad olid peo lõpus suhteliselt... ütleme "ebaadekvaatsed" (et mitteöelda kontaktivõimetud) või järgmisel päeval hapra olemisega.

4. Mida soovitaksid neile noortele, kes tahaksid ka joomise algust edasi lükata või seda üldse mitte alustad?

Ma soovitaksin mõelda sellele, et elu on piisavalt lühike, et neid niigi üürikesi hetki kaotada. Ja kui on tore seltskond, siis miks mitte tahta olla seal alati täiesti kohal ja seda maksimaalselt nautida. Kui ei ole tore seltskond, siis miks seal üldse olla. Aga ma saan ka aru, et kõigil inimestel ei ole lihtne end igapäevast välja lülitada, lõdvestuda või endas rõõmu leida, tekitada. See on erinev.
Lisaks võib mõelda ka sellele, et me praegusel ajal sööme ja joome päris kõvasti igasugu kemikaale endale sisse ja ega kõiki haigusedki pole meditsiin seljatanud - miks siis veel ise vabatahtlikult leida viise, kuidas end mürgitada ja organismi kahjustada või kurnata...
Kui on aga väga suur tahtmine teada saada, mis tunne see purjustunne on, siis saab seda minu meelest ka suhteliselt adekvaatselt saavutada suure väsimuse ja magamatusega - ehk katsu olla üleval rohkem kui 24h ja see tunne on umbes analoogne.

5. Kuidas olla cool, kui sa ei joo?

Ega mul siin konkreetset retsepti ei ole. Kui ise oled endas kindel, siis ei kõiguta sind keegi. Ja alati leidub ka selliseid inimesi, kellele pole üldse mõtet seletamagi hakata, et see mittejoomine on kuidagi ka üleüldse variant. Ja minu kogemus ütleb, et seda küsimust "miks sa ei joo?" küsitakse alati, mistõttu on hea mõelda välja üks tüüpvastus, mida korrutada. Ja enamasti see piirdubki selle ühe küsimusega. Kui sa ei joo ja oled ikkagi peomeeleolus, siis seda enam ei küsita ka. Kui sa just ei käi joojate kallal pidevalt näägutamas.

6. Kas Sul on mõni muu sõltuvus või pahe?

Eks kõigil on omad pahed, oleme ju ikkagi inimesed. Aga minu kõige suurem sõltuvus enda teada on ikka muusika- ja teatrisõltuvus. Pole sellest veel lahti saanud ja tundub, et see jätkuvalt süveneb.

7. Kas sul on tunne, et oled teiste pidutsemist kõrvalt vaadates milestki ilma jäänud?

Ainult järgmise päeva pohmellist ja mäluaukudest.

8. Milline on sinu retsept hea peo jaoks?

Heal peol on alati "sinu" inimesed ja sõbrad, sest just nemad teevadki sellest ürituse, kus sul on hea, mugav ja tore olla. Alati ei olegi hea pidu ning sinna ei saa midagi parata. Alati ei pea ka pidutsema ja võib olla kurb või mõtlik.

9. Mis su praegune missioon on? Mille kallal Sa töötad?

 Eks see missioon on mul ikka seotud muusika ja kultuuriga. Üritan olla nii kasulik meie kultuurile võimalik ja kirjutada muusikat sellest, mis mul hinge peal on. Hetkel orkestreerin järgmist "Lotte" muusikali Vanemuise teatri jaoks ja valmistun kirjutama rahvusooper Estoniale ooperit "Pilvede värvid".